Oblázky jako didaktická pomůcka i relaxační prostředek

Kamínky! Kamínky! Kamínky!

Kameny mají svou zvláštní moc a kouzlo. Jsou součástí přírody a světa kolem nás. Jsou tu déle než my a jen pohled na ně může vyvolávat až pocity mystična. Některé se považují za léčivé, jiné jsou zase drahé a vzácné. Využívají se i k relaxaci. Japonský zen buddhismus zapojuje oblázky ke svým meditacím nebo jsou zaoblené kameny součástí japonských zenových zahrad.

Ach, ty oblázky!

Přírodou opracované oblázky nás fascinovaly už jako děti. Rádi jsme je sbírali a shromažďovali, využívali je ke hře, různě stavěli. Máte-li děti, určitě jste tuhle přirozenou fascinaci našli i u těch svých. Náš syn nám ve své době "kamenné" úspěšně doplňoval doma všechny poličky. Ale co vlastně může být lepšího než využívat toho, co nás obklopuje a přirozeným způsobem v malých duších probouzí chuť po zkoumání, bádání, pozorování? Upřímně? Nic! Ostatně montessori metodologie vychází právě z tohoto nenuceného a přírodního prostředí. Jsou tu ale někdy "nástrahy", které některé rodiče mohou znepokojovat a vyvolávat v nich strach. Některé kameny mohou mít ostré hrany nebo jsou těžké a hrozí zranění sobě nebo ostatním v okolí. Často se strkají do pusy a ochutnávají, což někdy může být až děsivé, když si jen představíte, co všechno, jak a proč se mohlo na povrch kamínku dostat. Ať už to máte tak nebo jinak, na dnešní době je celkem fajn, že téměř vždy můžete sáhnout po nějaké vhodné alternativě. Vzdělávací hračky a pomůcky vycházejí totiž právě z těchto principů. Jejich výhodou je, že je můžeme využít i k dalším didaktickým aktivitám díky přiloženým tipům, návodům nebo různým úkolovým kartám či předlohám. Musí splňovat přísné bezpečnostní normy a budou tak přesně tak čisté, jak Vám bude vyhovovat. :)

 

Oblázky Rainbow Pebbles a jejich relaxační účinky

Tyto kamínky jsou jedinečné tím, že jsou zaoblené přesně tak, aby Vám i dětem zapadly přesně do dlaně. Jejich povrch je matný, příjemný a teplý. Můžete jen tak mnout v ruce a meditovat, oblázky budou masírovat akupresurní body dlaně a Vy jen zhluboka dýchejte. Dokáží zklidnit a zrelaxovat aktivnější děti a jsou vhodnou pomůckou při vývojové dysfázii. Při hře zapojujeme jemnou a balanční motoriku, koordinujeme oko a ruku, při řešení předlohových úkolů rozvíjíme logické myšlení. Stimulací více smyslů najednou přirozeně podněcujeme ke komunikaci. Můžeme zapojovat i různá logopedická cvičení, která nám mohou pomoci k rozšiřování slovní zásoby.

 

Máme kameny! Co s nimi?

  • U této pomůcky vždy doporučujeme, aby se děti s kamínky nejdříve seznámily, aby si je ohmataly, schovaly do dlaně, zahřály. Mohou přikládat na oči, tváře a jiné části těla. Všechny oblázky si postupně prohlédněte - zjistíte tak společně, že mají různé barvy a různé velikosti.
  • Barvy i velikosti si můžete pojmenovat, využijte i porovnávací přídavná jména - větší, menší, největší, nejmenší, stejně velký....
  • U pokročilejších nebo starších dětí můžete zkusit i topologickou hru pro rozvoj prostorové představivosti a vysvětlit tak dětem pojmy jako je: za, před, vedle, mezi...

Jaké varianty najdete v nabídce Chytrých hraček?

V nabídce chytrých hraček najdete několik typů těchto kamínků:

1) Základní kamínky v pastelových barvách - povrchová úprava působí "pogumovaným" dojmem. Oproti základnímu setu kamínků s aktivitami (3. bod) jsou více zploštělé, "placatější" - lépe se stohují na sebe. Neobsahují předlohy.

Oblázky Rainbow Pebbles v pastelových barvách - 36 kusů

2) Základní kamínky v průsvitné variantě

Povrchová úprava je více "umělá" a nepůsobí tak měkce. Navíc ale může sloužit i jako sensorická pomůcka. Proti světlu vytváří zajímavé efekty. Je možné sledovat "míchání" barev při skladbě různobarevných oblázků na sebe a podsvícením nebo namířením proti světlu. Podobný tvar jako u pastelových kamínků. Neobsahuje předlohy.

Průhledné oblázky Rainbow Pebbles na jemnou a hmatovou motoriku - 36 kusů

 

3) Set aktivit s oblázky Rainbow Pebbles

Více oblázků, celkem 48 ve 4 velikostech a 6 základních barvách. Obsahují navíc 12 oboustranných předlohových a úkolových karet! Různé aktivity - od vkládání správných barev a velikostí do obrázku po náročnějí úkoly, kde už děti musí zapojovat balanční motoriku, prostorovou logiku a matematické myšlení.

Set aktivit pro děti s duhovými oblázky

 

4) Velký set pro mateřské školy

Stejné oblázky jako jsou v setu s aktivitami (viz 3. bod). Velký set, vhodný do větších kolektivů. Obsahuje 252 kamínků v 6 velikostech a v 6 barvách. 47 předloh a 3 točící spinnery ke hrám.

Velký oblázkový set pro mateřské školy

 

Hra může začít!

Můžete nechat děti samotné, ať si samy zkoušejí a stavějí a využijí tak svojí fantazii a představivost. Chcete-li jim dát nějaké návody, tady je několik osvědčených a vyzkoušených tipů přímo od nás a našich dětí.

  • Třídění: Zkuste si vzít mističky nebo krabičky, které značíte stejnými barvami jako mají jednotlivé oblázky a nechete děti roztřídit podle barev. Stejným způsobem můžete řešit i třídění podle velikostí nebo rovnání vedle sebe od největšího kamínku po nejmenší. Na závěr si vyzkoušejte kombinace, např. "Najdi mi nejmenší kamínek ve žluté barvě!"
  • Stavba největší věže - kdo na sebe dokáže poskládat, co nejvíce kamínků tak, aby nespadly?
  • Vytváření mandal nebo obrazců skládání kamínků na plochu vedle sebe do různých tvarů

Tip na společenskou postřehovou hru "Najdi svůj kámen":

Vysypte všechny oblázky na plochu a postupně dětem zadávejte: "Velký zelený!" "Dva žluté!" "Červený!" "Nejmenší fialový!".... Úkolem hráčů je zareagovat, co nejrychleji to půjde a sebrat požadovaný kamínek. Vítězí hráč, který jich má nejvíce. Můžete hrát až do vysbírání.

Tip na společenskou matematicko balanční hru "Nejvyšší hora":

Vytvořte si z oblázků - třeba z 10-15 jednoduchou cestičku s cílem (domečkem), ve kterém bude největší kámen. Použijte hrací kostku z jiné společenské hry, kterou budete mít k dispozici - případně můžete objednat na chytrehracky.cz: Vrhací kostky

Nechte děti vybrat si "figurku", kterou nahradí jeden z kamenů - velikost i barvu nechte na nich. Nejmladší hráč zahájí hru hodem kostky. Podle čísla odskáče stejný počet po kamínkách - podobně jako u "Člověče nezlob se". Jakmile dojde do cíle, umístí svůj kamínek na oblázek v cíli. Hráči se střídají a postupně stohují kamínky v cíli na sebe. Komu kamenná věž spadne, prohrává.